Kur’ân Okumaları- 4: Belagat İncileri
önceki kitap sonraki kitap

Kur’an Kitaplığı

Kur’ân’ın mucizeliğinin bir dizi veçhesinden biri, içerdiği anlamdizimidir. Bu anlamdizimi Kur’ân’ın sûreleri arasında görüldüğü gibi, her bir sûrenin âyetleri arasında ve her âyetin cümleleri ve kelimeleri arasında da bize kendisini gösterir. Her bir sûre ve âyet, bu açıdan, kat kat yapraklarla örülü bir gül goncası ve bitimsiz bir anlam okyanusu niteliğindedir. Bu kitap, Vâkıa, Beled, Hadîd, Kamer gibi sûrelerin örnekliğinde bu ‘anlamdizimi’ni keşfe çıkıyor ve her bir sûrede âyetlerin birer ‘belagat incisi’ olarak bir anlam bütünlüğü içinde nasıl birbiri ardınca dizildiğini görmeye bizi çağırıyor.


 Format: 152 syf.. baskı (2017)13.5 x 21 cm.

19,00   -%3013,30


SUNUŞ s.7

Birinci Bölüm

GİRİŞ YERİNE

KAÇ ÂYET NAZİL OLDU?  s.11

UZAK BİR YERDEN s.14

BİLMEK VE YAPMAK  s.18

HAKİKAT HESAP İSTEMEZ s.22

İkinci Bölüm

BELAGATIN İZİNDE: SÛRE OKUMALARI

YAŞAYANLAR İÇİN EL-FATİHA! s.29

AY YARILDI! s.48

DÜNYA FANİDİR  s.62

SARP YOKUŞU TIRMANDIK MI?  s.82

Üçüncü Bölüm

KUR’AN ÜLKESİNDE KISA YOLCULUKLAR

MÜMİNLER NASIL KARDEŞ OLUR? s.103

RİSK ALMAK s.107

TUTUNAMAYANLAR İÇİN s.111

VE’D-DUHÂ’YI YİTİRMEK  s.115

YÜK s.120

MARUF VE MÜNKER s.122

MELEKLER  s.126

KİMİN “MÜCADELE”Sİ? s.129

TOPTANCILIK KİME YARAR?  s.135

DİYALOGA EVET, AMA KİMLERLE? s.138

HİKMETİNDEN SUAL ETMEK s.142

ÇAĞ KUR’AN’A CEVAP VEREBİLİR Mİ? s.149

ZAMAN NE KADAR DEĞİŞTİ? s.153

CUMA GÜNÜ SA’Y DERSİ  s.157

SÖZ UÇAR, SÖZLEŞME KALIR s.160

Dördüncü Bölüm

KISSALARLA GELEN

KAHRAMANIMIZ KİM?  s.167

AYDINLANMANIN YOLU s.171

İKİ PEYGAMBER ARASINDA s.177

FAZLA MI TEMİZİZ SAHİ? s.183

GELECEK, GELECEKTİR  s.186

Bu kitabın PDF formatındaki ilk sayfalarına, buradan ulaşabilirsiniz.


HAYATIMIN DÖNÜM NOKTASI bir ay varsa, bu ay, 1979 yılının Mayıs ayı olsa gerektir. Bu ay içinde önce Risale-i Nur’u, bir hafta sonra da Risale-i Nur’un içimde uyandırdığı iştiyakla Kur’ân’ı okumaya başlamıştım çünkü.

O günlerde, bu okumaların iç dünyama taşıdığı anlam damlalarının birikip günün birinde bir kitaplar silsilesine, bir ‘okumalar’ dizisine dönüşeceğini asla düşünemezdim.

Ama şükür ki, o gün bugündür Kur’ân’la ve beni Kur’ân’la tanıştıran Risale-i Nur’la irtibatım hep devam ettiği gibi, Rabbim bu anlama yolculuğum esnasında devşirebildiklerimin en azından bir kısmını kaleme alabilmeyi da bana nasip etti. Bugün, Kur’ân Okumaları’nın dördüncü kitabını yayına hazırlarken, bu sürekliliğin şükrünü ve sevincini taşıyorum içimde.

‘Devam’ kitaplar, bir diğer açıdan, zordur. Müstakil bir kitap müstakil olarak değerlendirilirken, ‘devam’ kitaplar öncesi ve sonrası ile kıyaslanırlar çünkü. Hep, sonrakinin öncekinden bir adım ileride olması beklenir; yahut, en azından, geri düşmemesi... Ama öte yandan, böyle bir halet-i ruhiyenin kalem erbabının taşıması gereken en önemli ‘sermaye’lerden birine; hasbîlik ve içtenliğe zarar vermesi ihtimali vardır.

Kur’ân Okumaları—dördüncü kitap’ta yer alan yazıları kaleme alırken, bu yüzden, ‘yarışmacı’ bir ruh halinden uzak tutmaya çalıştık kendimizi. Ama yine de, insan, bu kitap Kur’ân’la ilgili olarak dizinin önceki kitaplarında yer almayan yeni konuların yanında üslup ve tefekkür olarak bir adım ileri gidebiliyor mu diye sormadan da edemiyor. Nitekim, kitabın yayına hazırlık aşamasında, bu soru sürekli zihnimizin yedeğindeydi.

Bu sorunun cevabını en iyi okuyucular verecektir muhakkak. Maamafih, Risale-i Nur müellifinin Kur’ânî i’cazın en birinci işareti olarak ‘nazm-ı maânî’ üzerindeki ısrarının izdüşümünü Kur’ân Okumaları—dördüncü kitap’ın sayfaları arasında görebildiğimiz için mutlu olduğumu belirtmem gerekiyor. Umulur ki, önümüzdeki yıllar Kur’ân’ı anlamada yeni tefekkür basamaklarıyla bizi tanıştırsın.

Rabb-ı Rahîm’in bizi her daim Kur’ân’ın aydınlığında bir hayatla rızıklandırması duası, selam ve sevgiyle...

METİN KARABAŞOĞLU

İstanbul, Aralık 2007




– Bu eser hakkında henüz bir yorum yapılmamış. İlk yapan siz olmak istemez misiniz?

  Teslimat : Güvenlik & Gizlilik : Tüketici Hakları : Sık Sorulan Sorular
 


© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut