Bir Umre Seyyahının Not Defterinden
Tebessüm hali

İLK GELDİĞİ günler olsa gerek, namaz öncesi mi çıkışı mı tam hatırlamıyor. Çantasına önüne koymuş oturuyor veya bir şeyler okuyor. Bir an önü kalabalılaşmaya başladı, geçer diye pek kıpırdamadı yerinden. Kalabalılar üzerine üzerini gelmeye başladı, hafif toplandı ama hala ciddiyetinde değildi durumun.

İnsan seli hızlanmaya başladı, o ise selin önünde tutunmakta zorlanmaya. Çanta bir yana gitti, o bir yana. Adımlar üzerine doğru geliyor, ayaklar onu çiğnemeye başlıyordu.

Bir ara birinin “amca kalk” dediğini duydu, demek ki durum ciddi idi. Başka biri de elinden tutup kaldırdı. Yardımla ayağa kalkıp doğruldu, kendini toparlamaya çalıştı, çantasını buldu.

Demek ki insanların ezilmesi böyle oluyormuş diye düşündü. İnsan seli önüne kattığını sürükleyip atıyor. Şükür ki sel çabuk bitti, yoksa o bitecekti.

Kimseye kızmadı, tebessüm ederek başka yerlere doğru gitti.

Mühim dersti bu onun için. Burada nefsini ayaklar altına almadan ibadet edemez, kulluk yapamazsın, ayaklar altına almazsan ayaklar altına alınırsın.

Sana çarpan olursa dönüp bakmayacaksın, hoş olmayan bir davranış görürsen görmezlikten gelecek, kulağına istemediğin bir söz gelse bile duymazlıktan gelecek, sadece nefsinin kusurlarıyla, yaptığın ayıplarla, yapmadığın ibadetlerle meşgul olacak, hırsını yenecek, öfkene sahip olacak, duygularını dizginleyecek, düşüncelerini düzenleyeceksin.

Sabır dersi en başta gelen dersti burada. Görmedim, duymadım başkası içindi, kendi kusurunu ise görecek, duyacak, hissedecek, ızdırap duyacaksın. Oturduğun yere dikkat edecek, sana hakaret bile edilse gülüp geçeceksin -keşke böyle biri olsa –

Değilse de ayaklar altına alınırsın, alınmazsan da ibadetinden, ubudiyetinden bir şey anlamazsın. Burada her hareket bir anlam. Her yer böyle elbet fakat burada çok daha belirgin ve çabuk anlaşılıyor.

Tebessümle bu haline hatırlıyor. Keşke her hadiseden, her davranıştan böyle hikmet dersler çıkarsa da hayatını ubudiyetle doldursa. İçe yolcuk Umre; içe ve derine. Yoksa orada yapılan hareketlerin - yürümelerin, dönmelerin - ne anlamı var?

  23.04.2011

© 2021 karakalem.net, Hüseyin Eren




© 2000-2021 Karakalem Yayıncılık Ltd. Şti.
Tel: (0212) 511 7141  GSM: (0543) 904 6015
E-mail: karakalem@karakalem.net
Program & tasarım: Orhan Aykut